Többcélú Kistérségi Társulás

Menü
 

 
  Városfejlesztés  -  2017. 02. 15. 15:18  -  www.szekesfehervar.hu A cikk KÉPGALÉRIÁT tartalmaz
Béremelés, közfoglalkoztatottak felvétele és 1.5 milliárdos fejlesztés a Városgondnokság üzleti tervében
  
A Városgondnokság idei üzleti terve közel hatszáz dolgozó tíz százalékos béremelését is tartalmazza. Csak az utak és járdák esetében 67 munkaterületen lesz fejlesztése a Városgondnokságnak. Kiemelkedik a strand fejlesztésére szánt 400 millió forint, de jelentős tétel lesz a Béla Úti Temető fejlesztése és új parcellák kialakítása is. A 7.2 milliárdos bevételi és kiadási főösszeg rekord a társaság életében: ebből mintegy ötmilliárd Forint önkormányzati támogatás, a fennmaradó több mint kétmilliárd forint pedig saját bevétel.

További lényeges eleme az üzleti tervnek, hogy 67 fő közfoglalkoztatott állományú dolgozót állandó státusszal átvesz a Városgondnokság a munkavállalók közé, ami a dolgozók helyzetét megszilárdítja, kiszámíthatóbbá teszi és nagyobb anyagi biztonságot nyújt számukra – mondta Bozai István városgondnok.
Az üzleti terv a városüzemeltetés színvonalának megtartása, illetve egyes területeken növelése mellett jelentős fejlesztéseket is tartalmaz. Fejlesztésekre összesen 1,5 milliárd Ft jut 2017-ben és jelentős tétel, hogy összesen 10%-os bértömeg növekedést tartalmaz az üzleti terve a Városgondnokságnak. A járulékcsökkentésből eredő emelkedést minden dolgozó megkapja az önkormányzati cégnél, míg további, nagyjából 6%-ot bérfelzárkóztatásra, bérfeszültségek enyhítésére fordítanak. A bérrendezés elsősorban fizikai munkát végző dolgozókat érinti.

A tavalyi évben elfogadott beszámoló tárgyalásakor a Közgyűlés felkérte a Városgondnokságot, hogy a városban a fűnyírás gyakoriságát növelje meg. A jelenleg elfogadott üzleti terv erre lehetőséget teremt. Plusz 30 millió Forint gépbeszerzés lehetséges, másrészt további 30 millió Forint áll rendelkezésre a jelenlegi állomány szükséges túlórájának kifizetésére. Ezzel további plusz kettő alkalommal tudja a Városgondnokság nyírni a füvet a város közterületein, ami nagyságrendileg 6 millió négyzetméternyi fűnyírást jelent.
Komoly útfejlesztési programot tartalmaz az idei terv: 660 millió Ft jut út, járda és parkolófejlesztésre. A Béla úti temető bővítésére pedig 100 millió Ft-ot hagyott jóvá a Közgyűlés. A fejlesztés azért szükséges, mert a régi temetőinket követően a Béla úti temető is megtelik hamarosan. A beruházásból új parcellák nyitása, illetve a belső utak, sétányok kialakítása, fejlesztése fog megvalósulni. Nagy volumenű munka lesz a városi játszóterek ütéscsillapító burkolatainak cseréje. Ennek első ütemére 50 millió Ft-ot tartalmaz a terv.

Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András, Bozai István városgondnok és Béndek Balázs gazdasági igazgató közösen tartott sajtótájékoztatót, amin elhangzott, hogy a társaság 2009-es indulása óta a szolgáltató százmilliós vagyona hárommilliárdosra emelkedett, ami a város vagyonát erősíti.
Nincs a városnak olyan területe, ahol valamilyen feladata ne lenne a Városgondnokságnak és azoknak az embereknek, akik nap, mint nap a közterületeken dolgoznak – mondta Cser-Palkovics András polgármester. Kiemelte, hogy az önkormányzati cég idei üzleti terve jelentős bérfejlesztést is takar és 67 ember kerülhet át a céghez a korábbi közfoglalkoztatotti státuszból. „Ez jól mutatja a Fehérvári munkaerő-piaci helyzetet, másrészt a város is szeretné garantálni az alkalmazottai biztonságát, mind jogi, mind pénzügyi értelemben. Bízom abban, hogy az a 67 ember, aki régóta városunk közterületein dolgozik örül majd ennek a nagyon fontos lépésnek.” Fontos fejlesztésként emelte ki a strand felújítását, amit az idei szezon után, ősszel kezd a Városgondnokság. A tervek szerint a 2018-as szezonban már egy megújult strand nyithat ki. „A sokrétű feladatokat jól mutatja, hogy miközben készülnek a felújítás tervei a sátor alatti medencetér egyik speciális alkatrészének beszerzését és cseréjét is el kell végezni, így minden valószínűséggel jövő héten már újra lehet használni.
A 7.2 milliárdos bevételi és kiadási főösszeg abszolút rekord a társaság életében. Ebből mintegy ötmilliárd Forint az önkormányzati támogatás, a fennmaradó több mint kétmilliárd forint pedig saját bevétel. A 2009-es induláskor a Városgondnokság mindössze 100 milliós vagyonnal, 90 fő munkavállalóval és összesen három járművel rendelkezett. Az alapelvünk az volt, hogy a városüzemeltetési- és fenntartási feladatokat önerővel, saját gépparkkal és saját munkavállalókkal lássuk el. A korábbi százmilliós vagyon mára meghaladta a hárommilliárd forintot, ami a város vagyonát erősíti. Ez a növekmény az elmúlt évek tartós befektetéseinknek, az-az az eszközállományunknak köszönhető. Jelenleg a százat is meghaladja a különböző fajta járműveinknek a száma, dolgozóink pedig több mint hatszázan vannak. Munkavállalóink mintegy kétharmada pedig kimondottan fizikai munkát végez. Kiadásaink közül éppen ezért a legnagyobb tétel a munkabérek költsége, ami kétmilliárd forintot tesz majd ki idén. Rendkívül tőkeerős a cég, ami köszönhető a gazdálkodásunknak is. A saját tőkénk már meghaladja a másfél milliárd Forintot, így abszolút biztos lábakon álló, tőkeerős a társaság Székesfehérvár Városgondnoksága.