Többcélú Kistérségi Társulás

Menü
 

 
  Városfejlesztés  -  2017. 02. 27. 20:11  -  www.szekesfehervar.hu
Út és járdafelújítások százmilliós nagyságrendben a 4-es számú válaszókerületben
  
Olyan sokan jöttek el hétfőn este a Vasvári Pál Gimnáziumban tartott lakossági fórumra, hogy egy osztályterem is kicsinek bizonyult és a tornatermben fértek csak el a résztvevők. Régi kérése a Horvát István lakótelepen élőknek a belső úthálózat rendbetétele és a parkolók számának növelése, amit tartalmaz az idei költségvetés, de a Salétrom utcai sétány felújításának befejezését és a Deák Ferenc utca négyemeletesei közötti burkolatfelújítás költsége is szerepel az idei büdzsében.
A körzet önkormányzati képviselője, Molnár Tamás a következő két évben megvalósuló fejlesztések között említette a Salétrom utca felújítását, ami tavaly már elkezdődött. Közel 35 millió forintból valósult meg az első ütem és a felújítás 2017-ben is folytatódik: mintegy 80 millió forintból újul meg teljesen a Németh László Általános Iskola előtti tér és a közvilágítás. Az itt kialakuló közösségi tér lehetőséget ad arra, hogy rendezvényeket szervezzenek és közösségi programokon találkozzanak egymással az ott élők.
A Horvát István lakótelepen a vízelvezetési problémák megoldása és a közműcserék mellet kezdődik a lakótelepen a teljes útfelület és járdafelület felújítása és új parkolóhelyek kialakítása. A Deák Ferenc utcai négyemeletesek mögötti útburkolat felújítása is idén történik. Az 1960-ban épült házak közötti kis utcák teljes burkolat-felújítása mintegy 43 millió forintba kerül majd. Molnár Tamás beszámolt arról is, hogy a Lövölde úton parkolóépítés lesz, ami régi igénye már az ottlakóknak: a „Széphő” épülete mögött mintegy 50 parkolóhelyet alakítanak ki.

A lakossági fórum előtt a város polgármestere Cser-Palkovics András és a körzet önkormányzati képviselője Molnár Tamás, Bozai István városgondnokkal és Nagy Zsolttal a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetőjével közösen tartott bejárást a Horvát István lakótelepen.
A körzetben folytatódnak az intézményfelújítások is: a Napsugár Óvodában több mint 100 millió forintos fejlesztés lesz teljes tetőcserével, nyílászárócserével és a fűtésrendszer felújításával, a Németh László Iskolában pedig a tetőszigetelés felújítását végzik el. Az idei kisebb fejlesztések közé tartozik az Orosz temető melletti járda megépítése, ami mintegy 10 millió forintba kerül majd. Itt térköves járdát építenek a jelenlegi salakos, sáros út helyére.
Cser-Palkovics András az idei költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy ebben az évben több, mint hatmilliárd Forintot fordít a város fejlesztésekre, amiből mintegy kétmilliárd forintot jut utak, járdák, parkolók felújtására. Mint mondta ekkora nagyságrend esetén néhány év alatt jelentős eredményeket lehet elérni e téren. Kiemelte, hogy soha ennyi fejleszztési forrás nem állt még a város rendelkezésére. Beszélt a tavasszal a közgyűlés elé kerülő komoly rendelőfelújítási csomagról és arról is, hogy a város eltökélt a déli összekötő út megépítését illetően, ami több mint hárommilliárd forinta kerül majd, ugyanis két vasúti felüljárót is kell hozzá építeni. Az út várhatóan óriási terhelést vesz majd le a Horvát István -  Széchenyi kereszteződésről.
 
A Lövölde úton az évekkel ezelőtt magánberuházásban elkezdett nyugdíjas ház környékén uralkodó áldatlan állapotokról kérdezett egy lakó, amit többen is megerősítettek a fórumon. A kérdésre a város polgármestere válaszolt, mint mondta az említett Lövölde utcai és a Prohászka templom melletti magántulajdonban lévő területtek mindegyikét megvásárolná a város. Korábban szerette volna megvenni a Lövölde úti területet, a Prohászka templom melletti üres, gazdátlannak tűnő telekre pedig 140 millió forintos vételi ajánlatot tett a város és várják, hogy az ingatlan tulajdonosa válaszoljon az ajánlatra. A Lövölde úton egyébként egy nyugdíjas otthont épített volna a magánberuházó, ami megállt évekkel ezelőtt, a tulajdonos pedig nem tárgyalt az értékesítésről. Elhangzott, hogy a város kész mindkét területet értékbecslés alapján, piaci értéken megvásárolni.