Többcélú Kistérségi Társulás

Menü
 

 
  Városfejlesztés  -  2017. 03. 09. 18:17  -  Gáspár Péter, fotó: Bácskai Gergely
Parkolófejlesztési terveket ismertettek a Malom utcában
  
Közel 170 új parkolóhely kialakítására tettek javaslatot a szakemberek a Malom utcában, a terveket csütörtökön utcafórumon ismertették az ottélőkkel. A terület legnagyobb problémája, hogy a Belvárosban dolgozók autói egész nap itt parkolnak, ez növeli az utca forgalmát és nehezíti a házakból való kihajtást. A fórumon elhangzott, hogy a tervezett parkolófejlesztés mellett kerékpárutat is kialakítanának az utcában és mintegy 50-70 új fa ültetése történne meg. 
Az utcafórumon Polányi Péter mérnök elmondta, hogy három változatot dolgoztak ki a parkolóhelyek bővítésére, mindegyik változatnál figyelembe vették a kerékpárút kialakítását is. A változatok közül a merőleges beállíású parkolóhely kialakítást találták a legkedvezőbbnek 580 cm hosszúságú és 2,5 méter szélességű beállóhelyek kialakításával. Polányi Péter elmondta, hogy a kapubejárókat szigetnyulványokkal védik. A Malom utca Szent Vendel utcai végénél pedig egy kisebb háromágú körforgalom kialakítását tervezik.
A fórumon részt vett Bozai István városgondnok is, aki elmondta, hogy tervezési szakaszban van a fejlesztés, azért is hirdettek utcafórumot, hogy a lakossággal is megbeszéljék a Malom utcába tervezett fejlesztéseket. "A legnagyobb probléma a parkolással van, a Belvárosba érkezők parkolási problémája jelentős terhet ró az ittlakókra. ennek megoldására több verzióban készítettünk terveket. Közel 170 új parkolót lehetne létrehozni, ez attól függ, hogy a lakossággal miben tudunk megállapodni. A Belvárosban dolgozók autói egész nap itt parkolnak, ez növeli az utca forgalmát és nehezíti a házakból való kihajtást." - mondta el Bozai István városgondnok.
A városgondnok a tervezett parkolófejlesztésről szólva kiemelte, hogy a Malom utca annyival szélesebb, mint a többi utca, hogy a fejlesztést követően is jelentős zöldfelület maradna meg a házak és a parkoló között. Elmondta, hogy kerékpárutat is terveztek, illetve 50-70 új fa ültetése történne meg a környéken, így nem sérülne jelentősen a zöldfelület.
Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője a fórum tapasztalatait összegezve elmondta, a legfontosabb cél az volt, hogy tájékoztassák a lakosságot arról, milyen fejlesztések várnak rájuk. "Jelenleg közel 140 autó tud parkolni az utcában, ez megduplázódna, ha az ittlakók is egyetértenek a területrendezéssel. Kerékpársávokat is kialakítanánk, utána pedig fásításra és parkrendezésre is sor kerülne. A lakosság most megismerhette a terveket, a műszaki tartalomról is tájékoztattuk a lakosságot. Vegyes reakciók hangzottak el az ittlakók részéről, vannak, akik azt gondolják, hogy nagy szükség lenne egy területrendezésre, ugyanakkor félnek tőle, hogy növekedni fog az autók száma és olyanok is vannak, akik akik a változatlan állapotok mellett tették le a voksot, azt szeretnék, hogy ne legyen parkolófejlesztés, viszont legyen parkolóövezet az utca. Sokan jelezték, hogy mivel a szomszédos utcákban fizetős parkolóhelyek vannak, most a nem fizetős Malom utcára terhelődött rá a nagy forgalom és a sok parkoló autó. Tartalmas volt a fórum és érdemes volt találkozni a lakossággal, elindult egy közös gondolkodás.- mondta el a fórumot követően Földi Zoltán önkormányzati képviselő.