Többcélú Kistérségi Társulás

Menü
 

 
  Városfejlesztés  -  2017. 03. 27. 17:19  -  Samu Miklós, Fotó: Bácskai Gergely A cikk KÉPGALÉRIÁT tartalmaz
Látványos szakaszához érkezett az új Sóstói Stadion építése
  
Az ütemterveknek megfelelően halad a Sóstói Stadion építése. A kemény téli időszak után látványos szakaszához érkezett a létesítmény rekonstrukciója, hiszen megkezdődhetett az előre gyártott lelátókaréj vasbeton szerkezetének összeszerelése. Hétfőn délután bejárást tartottak a Sóstói Stadionban, ahol a szakemberek arról is tájékoztatást adtak, hogy 2018 januárjára elkészül az aréna.
A Sóstói Stadion tervei 2014-15-ben készültek, a beruházás azonban már az UEFA által időközben megszigorított, és a 4-es kategóriájú stadionokra vonatkozó bővített szabályrendszeréhez illeszkedik. Az összesen 14 000 néző befogadására képes stadion száz százalékban fedett lelátókkal rendelkezik majd, a futópályák megszüntetésével pedig az arénaszerű kialakítás gondoskodik majd a kiváló hangulatról. Az impozáns létesítmény a környezettudatos és fenntartható „zöld” szempontrendszer maximális figyelembevételével épül fel. A tervezés során nagy hangsúlyt kapott emellett a családbarát, közösségi tér kialakítása, a gazdasági üzemeltethetőség, valamint a látogatói csoportok elkülönített irányítása.
A kivitelezés 12,9 milliárd forintból valósul meg, melynek költségei tervezéssel, műszaki ellenőrzéssel, területvásárlással és a környezet rendezésével együtt 14,3 milliárd forintot tesznek ki. A Sóstói Stadion – a stadionra és a környezetére fordított költségeket is beleszámítva – 3200 euro/szék összegből épül meg. A beruházás teljesen állami forrásból valósul meg.
„Egy igazi közösségi térrel gazdagodik a város, ami egyrészt a Videoton FC új otthona lesz, emellett a nagyszabású beruházásnak köszönhetően az egész városrész megújul. A stadion rekonstrukcióján kívül hatalmas jelentőséggel bír a Sóstó Természetvédelmi Terület megmentése is. A jelentős fejlesztés során a meglévő parkolókat felújítjuk, valamint újakat építünk, mintegy 300 kerékpártárolót helyezünk ki, illetve pihenőparkot alakítunk ki a stadion és a Sóstó Természetvédelmi Terület között. Az építkezés jelenlegi fázisában minden Vidi-drukkernek megdobbanhat a szíve, hiszen már láthatóak az alapvonalai annak, hogy néz majd ki az új létesítményt. Reméljük, hogy nagyon sok labdarúgósikernek lesz helyszíne az új Sóstói Stadion! Kiemelendő ugyanakkor, hogy nemcsak a futballé lesz az új létesítmény, hiszen koncertek és kulturális programok is várják majd a családokat.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki azt is hozzátette, hogy ehhez a beruházáshoz kapcsolódik a Csónakázó-tó fejlesztése is, ami már megvalósult, és hamarosan használni lehet már az új csónakokat is.
„Nagyon örülünk ennek a feladatnak! Tavaly kaptuk meg ezt a megbízást Székesfehérvár Önkormányzatától egy közbeszerzési pályázat végeredményeképpen. Nagy lendülettel vágtunk bele a munkálatokba, decemberig az alapozási és a közműépítési munkákkal jól is haladtunk. Ezt követően azonban a kemény tél körülbelül kéthónapos időveszteséget okozott számunkra. Mostanra azonban már úgy látjuk, hogy jól tudunk haladni a vasbetonszerkezet építésével. Az építkezés nagyon látványos időszakába lépett, hiszen a következő hetekben nagyon sok minden épül majd. Két üzemben készítjük az előre gyártott szerkezeteket. Bízunk benne, hogy gyorsan tudunk haladni a munkálatokkal, és jövő év január közepére átadhatjuk a stadiont!” – tette hozzá Gönczöl Péter, a Strabag-MML Kft. ügyvezető igazgatója.
 
Varga Róbert, a Strabag-MML Kft. területi igazgatója az eddig megvalósult munkálatokról adott tájékoztatást. Közel 17 ezer négyzetméternyi területen építik ki a stadiont, 405 darab parkolóval a létesítmény telkén belül. Mint mondta, a múlt év novemberében kezdték el a föld-, illetve az alapozási munkákat. Több kilométernyi cölöpalapot építettek be a lelátórészen. A közműhálózat kiépítését is elkezdték, amely körülbelül 65%-os készültségi állapotban van. A főépület bontási munkáit is sikerült megvalósítani az elmúlt hónapokban, emellett a lelátórészen a monolit-vasbetonszerkezetek építését kezdték el a harminc éve nem látott téli fagyok után. Február hónapban álltak neki az előre gyártott szerkezetek építésének, melyeknek készítése jelenleg is tart. A főépületen a bontási munkálatokat a következő hetekben befejezik, ezenfelül a kőműves munkákat is el tudták kezdeni. Ezt követően áprilisban a gépészeti és elektromos munkákat, szereléseket végzik el.
Horváth László, a Sóstó Konzorcium projektvezetője az elkövetkező időszak építési folyamatának mérföldköveit ismertetette. Elmondása szerint a legfontosabb fázis jelenleg az előregyártott vasbetonszerkezetek befejezése lesz. Ez a munka várhatóan 2017. július végére érhet véget. Ezt követően a legjelentősebb mérföldkő a lelátó fedését biztosító acélszerkezet szerelése lesz, valamint a beázásmentes állapot biztosítása, amely szeptemberre érhet véget. Horváth László szerint a nehéz tél ellenére az ütemtervet tartani tudják, az ősszel pedig megkezdik a gyepszőnyeg telepítését. A részletes ismertetők után először egy 3D szemüveggel virtuális épületbejárást tartottak, majd az építkezést is végigjárták a résztvevők.