SZÉKESFEHÉRVÁR PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Váltás a grafikus oldalra
Hírek
 
  Kultúra  -  2017. 01. 26. 18:29  -  Gáspár Péter, fotó: Bácskai Gergely
Közösségi tér önálló tartalommal - újra megnyílt a Vörösmarty Színház kávézója
Újra megnyitott a Vörösmarty Színház kávézója, a közösségi tér kulturális eseményeknek is otthont ad majd. A kávézó a premierekhez illeszkedő kávékülönlegességeket is kínál és Damniczki Balázs jóvoltából újra kapható a Vörösmarty szelet is, méghozzá a a színház színeire szabva. A kulturális programok sorozata egy zenés kabaréval február 22-én este hétkor kezdődik, márciusban pedig elindul Keller János beszélgetős sorozata értékes fehérvári emberekkel.
A színház kávézójának avatásán Székesfehérvár polgármestere örömét fejezte ki, hogy a színházon belül újra megnyílik egy értékes közösségi tér. "A kávézó nélkül a színház nem tudja betölteni a közösségi funkcióját, hiszen a színház életében ez egy olyan hely, ahol lehet beszélgetni a nap bármely szakában - előadás előtt, vagy után - és ahol találkozhatunk a színészekkel és rendezőkkel. Többek között emiatt is szeretjük a színházat és ezért mondjuk azt, hogy elképzelhetetlen egy nagyváros élete a színháza nélkül.. A belvárosnak a cukrászdák és kávézók adnak hangulatot, egy város életében a sütemény, a "boldogsághormon", vagy a fagylalt nyáron nélkülözhetetlen közösségi erő." - fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester, aki sok programot, rendezvényt és sok baráti beszélgetést kívánt a színház kávézójának. 
Szikora János, a színház igazgatója reményét fejezte ki, hogy sokévi próbálkozás után ez a kávézó el tudja nyerni azt a funkcióját, amiért létrehozták. "Egy igazi közösségi tér adottsága van ebben a helyben, de nem tudott az elmúlt években olyan tartalmú közösségi térré válni, amilyenné szerettük volna. Van egy ortodox színházi felfogás ami úgy tekint a színházra, hogy a színház akkor kezdődik, amikor felmegy a függöny és amikor lemegy a függöny, akkor vége van. A Vörösmarty Színház nem egy ortodox színház, ebből a szempontból sem. Nálunk a színház már ott elkezdődik, amikor belépünk ezeken az ajtókon, szembetaláljuk magunkat egy hellyel, ahol el lehet kezdeni beszélgetni, az előadás után pedig újra lehet gondolatokat cserélni. Ez egy olyan lehetőség, ami a színház funkcióját térben és időben is kiterjeszti." - mondta el Szikora János, aki szerint ha olyan lesz a kávézó, amilyennek megálmodták, akkor színház lesz a színházban.
Keller János színész elmondta, hogy olyan műsort próbáltak kitalálni a kávézóba, ami vonzó lehet a közönségnek. Február 22-én este 7 órakor zenés kávéházi kabarét mutatnak be Váradi Eszter Sára, Závodszky Noémi, Juhász Illés, Keller János és Tűzkő Sándor közreműködésével, Rejtő és Nóti Károly jelenetekkel. Márciusban beszélgetős est sorozat indul, ahol értékes fehérvári embereket mutatnak be.
A kávézó gasztronómiai értékeiről Damniczki Balázs cukrászmester és Paulikovics Réka, a kávézó üzemeltetője beszélt. Elmondták, hogy újra lehet kapni Vörösmarty szeletet, különlegessége, hogy lisztmentes változatban készítik és a színház színeire lett szabva, emellett jól bevált süteményeket és francia ízlésvilág szerint készült finomságokat is kínálnak. Különleges kávé is várja a vendégeket, a kávé Costa Ricából és Indiából származik és triesti családi manufaktúrában pörkölik, tőlük kapja a kávézó frissen pörkölve. Az idei premierekhez társítottak kávékülönlegességeket is.
Hírportál
Önkormányzat
Civil
Kultúra
Turizmus
Ifjúság
Gazdaság
Sport
Egészség
Oktatás
Sajtó
Karrier

Köszöntő

Ügyintézés

Városüzemeltetés
Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

Hírlevél feliratkozás