SZÉKESFEHÉRVÁR PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Váltás a grafikus oldalra
Hírek
Hagyományaink

Magyarország kiemelkedő történelmi és kulturális örökség helyszíne, kiváló helyi adottságokkal

Székesfehérvár a középkori Magyarország királyi székhelye és koronázóvárosa, ma hazánk gazdaságilag egyik legfejlettebb illetve kilencedik legnépesebb városaként Fejér megye központja. A város Budapesttől 65 km-re, Győrtől 85 km-re, Veszprémtől és Siófoktól 45 km-re, Dunaújvárostól 50 km-re fekszik, gyorsforgalmi és főúti illetve vasúti összeköttetései kiválóak.
 

Királyi város

Székesfehérvár egyike a legősibb városainknak. Géza fejedelem alapította a 970-es évek elején. Az államalapító I. István király uralkodása alatt az országközpontjává, királyi székhellyé vált.
Szent Istvánt követően még 15 királyunk választotta végső nyughelyéül a székesfehérvári Bazilikát, s 36 királyunkat koronázták meg falai között. Az ország első alkotmányát az Aranybullát 1222-ben itt hirdette ki II. András király.

Domináns gazdasági szerep

Székesfehérvár napjainkban Magyarország egyik legjelentősebb és legnagyobb gazdasági központja. A kilencvenes évek elejének helyi gazdaságfejlesztési stratégiája alapján az évtized közepétől Székesfehérvár nagyarányú külföldi működőtőke beáramlás célterülete lett, így a város, a főváros és Győr után a külföldi befektetések egyik legjelentősebb hazai fogadó területévé vált.
Székesfehérvár gazdasági súlya országos viszonylatban és térségében is jelentős:
  • kimagasló tőkevonzó képesség;
  • nemzetközi szinten is elismert nagyvállalati, illetve ipari parki infrastruktúra és kapacitás;
  • magas vállalkozássűrűség;
  • országos átlagnál lényegesen erőteljesebb gépipari és elektronikai koncentráció, mechatronika és (mikro) elektronika meghatározó termelési ágak;
  • jelentős exportképesség, magas szintű foglalkoztatottság;
  • Kulcsiparági fókuszok az anyagtechnológia (ezen belül alumínium- és műanyagtermék gyártása), a mechatronika, az elektronika, az informatika és perspektivikusan az alternatív energia, egészség- és környezetipar alágazatai;
  • high-tech feldolgozóiparon belüli elektronikai, informatikai, híradástechnikai berendezések gyártását végző vállalkozások magas aránya.


Hírportál
Önkormányzat
Civil
Kultúra
Turizmus
Ifjúság
Gazdaság
Sport
Egészség
Oktatás
Sajtó
Karrier

Köszöntő

Ügyintézés

Városüzemeltetés
Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

Hírlevél feliratkozás