SZÉKESFEHÉRVÁR PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Váltás a grafikus oldalra
Hírek
Új utakon

KÖZLEKEDÉS

Közúthálózat

A város területén egy autópálya és hat főút halad át, illetve innen indul ki 8. sz. főút Ausztria és a 811. sz. főút Bicske irányába. Az M7 autópálya a 63. sz., 62. sz. és a 7. sz. főutak csomópontjában érhető el. Az M7 (E71) autópályán keresztül elérhető a 60 km-re lévő főváros, valamint az M0, M1 (E60, E75), M6 (E73), M5 (E75), M3 (E71) autópályák. Az M7 autópálya, és az azzal összeköttetésben lévő többi autópálya révén, szinte minden környező ország könnyen és gyorsan elérhető.

Vasúti hálózat

Székesfehérvár jelentős vasúthálózati csomópont, a városból indul a 20-as vasúthálózati fővonal Veszprém–Szombathely irányába, illetve keresztezi a várost a 30-as Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa–Gyékényes országos törzshálózati vasúti pálya. A fővárossal a 30a jelű Székesfehérvár–Budapest nagysebességű közlekedésre a közelmúltban felújított kétvágányú fővonal teremt kapcsolatot. Székesfehérvár vasútállomásról ágaznak el Sárbogárd (45), Lovasberény –Bicskéig passzív vonalként
(6), Komárom (5) és Pusztaszabolcs (44) irányába szárnyvonalak. A fővonalak Horvátország és Szlovénia, ezen keresztül Trieszt felé jelentenek közvetlen kapcsolatot, míg a komáromi szárnyvonal Szlovákia és Ausztria felé biztosítja a kapcsolatot. Sárbogárdon és Pusztaszabolcson át a Dél-Dunántúl felé van kapcsolat. A jelentős forgalmat bonyolító székesfehérvári központi vasútállomás állami
finanszírozással újul meg, várhatóan 2016-ra. Az átépítés befejezésével lezárul a Budapest–Székesfehérvár vonal korszerűsítése is.

Légi közlekedés

A Budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 87 km távolságban elérhető autópályán, illetve gyorsforgalmi utakon keresztül (M7–M0–M5–repülőtéri bekötő) Sármelléken, Győr mellett és Pécsen nemzetközi repülőtér érhető el. A Budaörsi repülőtér kisgépek leszállására alkalmas, autópálya-kapcsolat létezik ebben az irányban. Előkészítés alatt van az Alba Airport repülőtér építése Székesfehérvár közigazgatási területén, amely a várostól 10 km-es távolságon belül található.

Vízi közlekedés

A városhoz legközelebb a Dunán nemzetközi kikötők találhatóak Budapesten, Győrben, és hasonló tervezett Dunaújvárosban. Vasúti kapcsolat mindegyikhez elérhető.
 

Székesfehérvár körgyűrű

2016-ra teljes lesz a várost elkerülő körgyűrű. Az új nyomvonal gyorsabb és biztonságosabb áthaladást fog biztosítani az M7 autópálya, a 7. sz., a 8. sz. elsőrendű, valamint a 81. sz. és a 63. sz. másodrendű főutak irányába.

A város útjai

Székesfehérvár Önkormányzata 2011–2014 között mintegy kétmilliárd forintból, 50 úton, több mint százezer négyzetméteren újította meg a burkolatot és 100 új parkolóhely is kialakításra került.


Hírportál
Önkormányzat
Civil
Kultúra
Turizmus
Ifjúság
Gazdaság
Sport
Egészség
Oktatás
Sajtó
Karrier

Köszöntő

Ügyintézés

Városüzemeltetés
Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

Hírlevél feliratkozás