SZÉKESFEHÉRVÁR PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Váltás a grafikus oldalra
Hírek
Az iparváros

Több lábon álló iparszerkezet, diverzifikált helyi gazdaság

A várost földrajzi elhelyezkedése, a közlekedésben betöltött szerepe, gazdasági adottságai már korábban is a régió egyik legdinamikusabban fejlődő térségévé tette.
Székesfehérvár heterogén ipari és gazdasági potenciállal rendelkezik, kezdve a kisés középvállalkozásoktól egészen a nagy multinacionális cégekig. A 90-es évek előtt megvalósult központi iparfejlesztési programok, beruházások (számítástechnika, szórakoztató-elektronika, az alumíniumipar, a közúti járműgyártás) mind alapjául szolgáltak annak, hogy a város ma rendelkezik mindazon feltételekkel, melyek jelentős szereppel bírnak a működő tőke vonzásában.
A megfelelően kiépített infrastruktúra, a szakképzett munkaerő, a korszerű ipari parkok, az iskolarendszer folyamatos fejlesztése, kutatóbázisok kialakítása, a befektetéseket elősegítő banki háttér adta garanciák biztosítják a vállalkozásbarát környezetet. 
 

 
 

Cégek a városban

Anyagtechnológia: Alcoa, Alufe, Bericap, CSI, General Plastics, H.T.M, Jüllich Glas, Karsai, Oerlikon, Polyax, Sapa, VT Metál, VT Plastic
Mechatronika, gép/alkatrész gyártás: Brooks Instrument, Denso, Elme Automatika, Emerson, Grundfos, Halla-Visteon, Harman, Macher, VT ES, Xomox
Elektronika: Videoton, VT Autóelektronika, VT EAS
Informatika: Albacomp, IBM, Seawing
Egyéb iparágak: Alföldi Tej, Alpha-Vet, Fevita, Mondelez, S.T.X Horseboxes, VTCD
 
 
Székesfehérvár az egyik legjelentősebb külföldi tőke-befektetési célterület. A betelepült külföldi tőke 2011-re meghaladta a 200 milliárd forintot.
A működő külföldi tőke elsősorban a feldolgozóiparban összpontosult: a járműgyártás, az alumíniumgyártás, valamint az elektronikus fogyasztási cikk gyártás szerepe meghatározó.
A külföldi tőke, a nettó árbevétel, valamint a foglalkoztatottak létszáma szerinti tíz legnagyobb külföldi érdekeltségű vállalkozások közé, 2011-ben négy székesfehérvári cég tartozott Magyarországon.


Hírportál
Önkormányzat
Civil
Kultúra
Turizmus
Ifjúság
Gazdaság
Sport
Egészség
Oktatás
Sajtó
Karrier

Köszöntő

Ügyintézés

Városüzemeltetés
Kérdőív a közösségi fejlesztésekhez

Hírlevél feliratkozás